Cesty kolem Libochoviček

Úvod

 

Od roku 2012 se dá jít v krajině kolem Libochoviček po obnovených, upravených a osázených cestách. Proč tady ano a jinde ne? Protože Libochovičky mají starostu, pana Jana Kalu, občany, kteří jsou ochotní dát obci i krajině svůj čas a přijít na brigádu v téměř stoprocentním zastoupení, a protože nadace Via společně s ČSOB  podporuje dobré projekty na obnovu kulturní krajiny.
Ten v Libochovičkách se podařil.

 

·         Bylo obnoveno a upraveno   km cest

·         Bylo vysázeno 360 stromů a 800 keřů

·         Bylo odpracováno cca ….brigádnických hodin

·         Zapojilo se 5 sousedních obcí a 10 organizací

 

 Proč tady ano a jinde ne? Jaký je recept na tak zdařilou akci. Hlavními přísadami jsou ochotní lidé, zkušenosti a finanční nadační podpora.

Klíč k úspěchu

 

Klíč k úspěchu je hned na samém začátku. Pozvat lidi  a zeptat se jich, jak vidí krajinu kolem sebe, co se jim  líbí, co méně, čeho si váží a čemu by eventuálně chtěli v krajině pomoct. V Libochovičkách se do popředí  zájmu dostaly cesty. Cesty a meze podél nich, které spojují vesnici s okolními obcemi Zákolanami, Okoří, Čičovicemi, Zájezdem a Dřetovicemi. A protože byli, ne náhodou, na setkání přítomní i lidé z těchto okolních obcí, nebylo už dál o čem diskutovat a všichni dobrému záměru řekli ano.

Druhé setkání s lidmi bylo o tom, jaké původní druhy stromů a keřů podél cest vysadit, jaký materiál nakoupit a jak zorganizovat práci na celé období projektu. 

Brigády....

 

 V únoru dala Obec Zákolany prosekat cestu Libochovičky – Kováry, v dubnu byly nové cesty zvláčené, bylo navrtáno 200 děr, vysázeno 200 stromů a 800 keřů, Tím se položil základ pro obnovu cest na Dřetovice (březová alej), Okoř (ovocná alej) a Číčovice (smíšená alej). 

V létě se zalévalo, zalévalo a zalévalo.
V říjnu se akcí zúčastnili i lidé odjinud - z Českého klubu turistů a České asociace geocachingu, Betonovaly se stojany na turistické mapy a rozcestník v Libochovičkách, vysazovalo 120 malých borovic pro zpevnění svahu nad silnicí směrem na Buštěhrad, plely se oplocenky,vyznačovaly a zatravňovaly cesty na Kováry, Okoř a Dřetovice.
Hlavní podzimní brigáda byla  v polovině listopadu ve spolupráci s Klubem českých turistů a s Českou asociací geocachingu, na kterou se jejich členové svolali prostřednictvím internetu. Celkem se brigády zúčastnilo cca 50 lidí, tedy víc, než je v obci dospělých obyvatel. Vysadilo se 400 malých stromků, udělaly okolo nich oplocenky, vyměnily se zaschlé stromy z jara a u dřetovické cesty vysadily nové ovocné stromy. Takto velká akce už potřebovala dobrou organizaci včetně občerstvení během brigády a pozdního oběda po skončení. Končilo se pozdě v noci s jazz-folkovou skupinou Cava.

Slovo pana starosty nakonec

 

Už před tímto projektem jsme uměli pořádat plánovací setkání, brigády, dělat společně projekty, takže to pro nás nové nebylo. Nová byla forma realizace.Ještě nikdy jsme nevyužili tak velkou pomoc „lidí z venku“. Právě rozšíření spolupráce a vytvoření velmi kvalitní sítě externích partnerů je pro tak malou obec, jakou jsou Libochovičky, největším přínosem.
Druhou nejdůležitější změnou bylo rozšíření působnosti obce a občanů z intravilánu a ze stavebně orientovaných projektů (hřiště, rybník, molo, kaplička a pod.) na přírodu okolo nás, na případné návštěvníky a na skloubení života lidí s okolní krajinou. V tomto přijetí či odmítnutí také spočívalo hlavní riziko projektu. Většina lidí v obci má naštěstí Libochovičky ráda i kvůli tomu, že mají hezké okolí. Do projektu se zapojili se stejným elánem, jako by upravovali svou zahradu.