Lomy v novém kabátě

Úvod

Každá těžba nerostných surovin je velkým zásahem do krajiny. Krajina ustoupila člověku a je na člověku, aby umožnil přírodě vrátit se zase zpět. Když se to podaří, stávají se pak lomy často velmi cennými a ekologicky hodnotnými prvky v krajině. A člověk získá také! Zážitek i poučení z návštěvy takového místa.

S tímto vědomím pravidelně vyhlašuje Těžební unie ve spolupráci s Českou komorou architektů a pod záštitou Ministerstva životního prostředí soutěžní přehlídku 'Zelený most' s cílem představit a ohodnotit nejlepší rekultivační projekty na území České republiky.
Hodnotí se jak zapadá revitalizovaný lom do okolní krajiny, kvalita scénáře postupného za čleňování a zarůstání lomu, jednoduchost řešení, využití k rekreaci, bezpečnost i krása.

Představíme čtyři dobré rekultivace, které dostaly příznivé hodnocení poroty a návrh na úpravu lomu v Nečíni, na němž se podílely děti místní zákaldní školy. 

Růženin lom

Růženin lom je významná lokalita na území Brna, která se rozkládá pod vrcholem Hády. Jedná se o velmi hodnotnou rekultivaci provedenou metodou řízené sukcese. Je zde vytvořena celá řada biotopů pro zvláště chráněné druhy rostlin i živočichů. Blízkým okolím prochází celá řada turistických tras i naučných stezek a revitalizovaný lom je tak vyhledávanou procházkovou lokalitou v blízkosti Brna. O tom, že je lom intenzivně využíván k rekreaci, je možné se přesvědčit už jen z celé řady "stop" ponechaných návštěvníky v blízkém okolí: na dně lomu lze najít několik ohnišť i zapomenutý ručník po letním koupání.

autorka Eva Wagnerová

 

                                                                                                                                     

 

Lom Čebín – Dálky

Lom Dálky u Čebína je dalším příkladem citlivé rekultivace, kdy současná podoba lomu výjimečně zapadá do okolního krajinného rázu. Při revitalizaci byl využit přirozeně členitý reliéf dna lomu a byly do něj začleněny kamenické prvky, které plochu lomu zobytňují pro své případné návštěvníky. Kombinace kamenných zídek a půlkruhového amfiteátru jsou vhodné pro využívání lomu k různým společenským aktivitám pod širým nebem – čas od času se zde hraje skutečné divadlo nebo se zde pořádá např. strašidelný lampionový průvod či pálení čarodějnic. Lom je vyhledávaným výletním bodem při procházce na blízkou rozhlednu Čebínka. 

                                                                                     autor: Eva Wagnerová, spoluautor: Tomáš Mayer 

 

Lom Čertovy schody

Radotínské údolí patří již od minulého století ke geologicky a paleontologicky světově významným územím. Autoři projektu proto využili návaznosti lomu na naučnou stezku Zlatý kůň, která  prochází  územím Koněpruských jeskyní a  seznamuje návštěvníky s geologickou minulostí této oblasti a zdejším krajinným rázem. Mezi ochranáři, experty a vlastníky lomu došlo ke shodě – vybudovat zde geologický park Čertovy schody. Páteří parku budou skály, které představují nějaké význačné odkryvy a  paleontologická naleziště. 

                                                                                                                                                                                     autor: GET s.r.o., Praha 


Lom Kurovice

Na bývalých místech těžby se nyní nacházejí strmé svahy, zatímco lemová část lomu postupně přirozeně zarůstá vegetací. Rozsáhlá prohlubeň vzniklá těžbou se naplnila srážkovou a průsakovou vodou a vzniklo jezírko, ve kterém se vyskytuje řada chráněných druhů obojživelníků. Právě tyto rozsáhlé vodní plochy na dně lomu se staly vodítkem pro úspěšnou revitalizaci lomu – autoři je zde zachovali jako přirozené útočiště pro vodní ptactvo a obojživelníky. V lomu je nyní stanoven přísný zákaz koupání. Avšak současný majitel lomu, který jej, jak sám říká, koupil z nostalgie před pěti lety, má zájem zde vybudovat oficiální přírodní koupaliště v nádherném lomovém prostředí. 

 

autor: Hedvika Psotová, Arvita P spol. s r.o., spoluautoři: Marie Elsnerová, Dušan Trávníček, Ivan Zwach, Vladimír Legát, Lubomír Šálek

 

Lom Špic

 

Na území našeho státu je nesčetné množství  malých i větších opuštěných lomů, které si příroda vzala zpět, krásných lomů a lomových jezírek, které zvou ke koupání, k posezení a  odpočinku.

Na okraji obce Nečín v žulovém pásmu Středního Povltaví  se u zatopeného lomu Špic každoročně pořádají koncerty s názvem  Hudba z kamene nebo tu místní lidé pořádají malé oslavy u táboráčků.
Děti  zdejší základní školy si pod vedením  architektů studia UNDER - CONSTRACTION ARCHITECTS  vyzkoušely, jak se tvoří architektonický návrh. Cílem bylo navrhnout  osezení u lomu Špic a případný další mobiliář, který by návštěvníci lomu mohli využít.

   Děti ze 6. a  7. třídy sbíraly inspirace, modelovaly hliněnou prostorovou maketu lomu, vytvářely návrhy mobiliáře z hlíny, dřeva a kamene,  obhajovaly svá řešení před  architekty a ostatními dětmi, učily se porozumět tomu, jak pracují architekti a k jakým řešením dospěli oni.

 

 Úprava lomu Špic