Slovo starosty k občanům města Poděbrady o vytvoření plánu rozvoje města

 

Motto: „Lepší je malý čin, než spousta prázdných slov“


Vážení občané města Poděbrad,

po předchozí přípravě a několika měsíčním projednávání v pracovních skupinách, dostává se Vám do rukou Strategický plán města Poděbrady, který se zabývá výhledem do roku 2025.
Slovo plán je již po desítky let spojováno s různými přívlastky. Jejich obsah může být různý. Namátkou vzpomeňme třeba plán dvouletý, pětiletý, plán obnovy, krizový, povodňový nebo jakýkoliv další. U některých přívlastků můžeme mít dojem, že se jedná o slovo pejorativní. Můžeme se domnívat, že bude vhodnější nahradit ho slovem jiným, lepším.
Jenomže výraz sám o sobě za to nemůže. Sami jsme zodpovědni za to, zda toto kouzelné slůvko naplníme správným obsahem. Pokud je reálný a jsme ho schopni uvést do života, čili uskutečnit, potom má své opodstatnění. A to je na plánech důležité.
Máme-li totiž plán, máme cíl. Je-li cíl – máme směr. Pokud si vytýčíme směr – máme cestu. A právě tento postup je smyslem a naplněním také našeho Strategického plánu rozvoje města Poděbrady.
Pro budoucí rozvoj města si potřebujeme stanovit cestu. Materiál, který se Vám dostává do rukou, takovým nástrojem na stanovení cesty je. Pracovali na něm aktivní občané města Poděbrady, odborníci i zaměstnanci úřadu. Tito lidé obětovali svůj čas, vědomosti, invenci a lidské i profesní zkušenosti ve prospěch města.
Výstupy, které vám předkládáme, se nerodily lehce. Počáteční protichůdné názory se sbližovaly pomalu a postupně, ale jak se budete moci přesvědčit, k výsledku jsme dospěli. V budoucnu určitě dozná některých změn. Nejspíše to nebude proto, že bychom něco opomněli. Život sám nám změní pořadí důležitosti. Postaví nám do cesty nové, zatím nepoznané překážky a vynutí si nové úkoly. S tím se určitě vyrovnáme.
Rád bych proto poděkoval všem, kteří se zapojili do přípravy a tvorby Strategického rozvoje města. Věnovali se užitečné věci v zájmu všech občanů Poděbrad. Věřím, že jim tento přístup vydrží i v dalším kroku, kterým bude Akční plán města Poděbrad. V něm budou obsaženy úkoly pro nejbližší období.
Závěrem bych chtěl poděkovat první místostarostce Ing. Jiřině Soukupové, která zpracování tohoto plánu iniciovala, PhDr. Aleně Bauerové, která se podílela na přípravě Plánu, vedení a koordinaci pracovních a řídících skupin, a paní Jitce Karbulkové za sumarizaci podkladů pro pracovní skupiny, zajištění průběhu jejich jednání a distribuci výstupů z nich.
Až budou naši potomci po létech hodnotit naplnění Plánu, posoudí, na kolik se nám povedlo přiblížit se prozíravosti našich předků. Plán je tedy hotov a můžeme se pustit do naplňování cílů v něm stanovených.

Ing. Jozef Ďurčanský, starosta