Informační text o chystané úpravě zaniklé cesty

 

Organizátoři chtěli textem podat informaci o připravovaném záměru a zároveň motivovat občany ke spoluúčasti na akci.

Polní cesta z Dublovic do Chramost

Po  staletí lidé přetvářeli krajinu kolem svých sídel. Mýtily a vysazovali lesy, zakládali pole, upravovali cesty. Na místa posvátná dávali kříže, na rozcestí  boží muka. Člověka s krajinou pojila práce a víra. Na péči o krajinu závisel mnohdy  život našich předků. Bylo nezbytné starat se o ni tak, aby si zachovávala své bohatství pro mnoho generací. Vyvlastněním majetku sedláků a hospodářů v padesátých létech minulého století  se přirozené vazby lidí s krajinou narušily. Políčka se proměnila v pole, mnoho cest zaniklo scelováním  pozemků a  později používáním nových zemědělských strojů. Ani dnešní hospodaření  s půdou  nenese mnohdy pečeť dobrých hospodářů. Za větší zisky  platí  příroda daň.  V krajině jsou ale stále ještě patrné stopy lidí, kteří v ní po staletí citlivě hospodařili – meze, remízky, zídky, aleje a cesty.

Program Cesty venkova  hledá a ověřuje možnosti, jak s lidmi a pro lidi proměňovat krajinu, aby v ní bylo zachováno to, co je hodnotné a aby nové zásahy do krajiny byly citlivé k přírodě – živočichům a rostlinám.
V programu Cesty venkova se snažíme zjistit, jaký vztah ke krajině mají lidé, kteří dnes na venkově žijí, jaké potřeby a zájmy je s krajinou spojují a těmto novým potřebám chceme vyjít vstříc.
Při úpravách cest a krajinných lokalit spolupracujeme s krajinářskými architekty, přírodovědci a výtvarníky.
V září nás požádal pan Zeman z Chramost o informace, jakým způsobem lze obnovit bývalou cestu spojující Dublovice s Chramosty, jejíž úpravu by chtěl finančně podpořit. Poněvadž se ukázalo, že záměru fandí i pan starosta a další občané, navrhli jsme lidem, kteří se o obnovení cesty začali zajímat, možnost zapojit se do programu Úprava míst v krajině a obci a získat pro obnovu cesty finanční podporu na průzkum krajiny v okolí Dublovic a Chramost a na vyhotovení krajinářského návrhu.

předsedkyně sdružení Místo pro život

Rozhodli jsme se nabízenou pomoc využít.
V listopadu předložíme záměr obnovit zaniklou cestu z Dublovic do Chramost  k vyjádření zastupitelům. Na konci listopadu dostanete Vy, obyvatelé Dublovic a Chramost, možnost  vyjádřit se k této akci prostřednictvím dotazníků, a  pak osobně na setkání v Chramostech. K obnovení cesty je pro nás důležité zjistit, jaké jsou Vaše představy o tom, kudy má cesta vést, komu především má sloužit, jak má být široká, nákladná. Kolik z Vás je ochotno s její úpravou eventuálně pomoci.  V dotazníku budete moct navrhnout i případné další úpravy v krajině okolí Chramost a Dublovic, které by se mohly stát výhledově dalším „krajinným“ cílem.
O obnově cesty  a o hledání její nové podoby Vás budeme průběžně informovat.

Za skupinu čtrnácti občanů, kteří chtějí s obnovením cesty pomoci, Jan Zeman, občan Chramost