Ohlédnutí starosty obce za uplynulým obdobím II

 

Informativní text starosty obce Nečín o aktivitách v obci za uplynulé období jeho působení v úřadu uveřejněný v místním regionálním časopise. V textu se používá úřední jazyk, autor se zaměřuje především na to, co bylo za zmiňované období uděláno.   


Vážení občané,

byl jsem vyzván, abych se s vámi ohlédl za posledními šestnácti lety a za tím, co se v naší obci za tuto dobu vybudovalo.
Na ustavujícím zasedání zastupitelstva obce konaném dne 1.12.1994 jsem byl zvolen starostou obce a tuto funkci vykonávám čtyři volební období bez přerušení až doposud. S kolegy zastupiteli jsme navázali na práci našich předchůdců, kteří vybudovali přivaděč vody do naší obce včetně vodojemu. Na jaře r.1995 se rozběhly práce na výstavbě vodovodních řadů v Nečíni. V roce 1997 následovala výstavba vodovodu ve Skalici včetně hydrofórové stanice a zcela nové asfaltové komunikace. Následně se v roce 1999 realizoval vodovod v Lipinech a Žebráce, také s hydrofórovou stanicí a novou komunikací.
Obec zpracovala a schválila prvý územní plán obce Nečín. Zastupitelstvo obce rozhodlo v roce 2000 vybudovat čističku odpadních vod a splaškovou kanalizaci včetně dvou přečerpávacích stanic v Nečíni. Výstavba proběhla ve dvou etapách v letech 2002 až 2008. Na začátku stavby si obec musela vzít finanční úvěr ve výši 2.5 miliónů Kč, stavbu dále financovala z vlastního rozpočtu a ze státních dotací z MŽP a od krajského úřadu. Jednalo se o finančně nejnáročnější stavbu  v celé historii obce, přesahující náklady 40 miliónů Kč.  V roce 2008 bylo zastupitelstvo obce donuceno odkoupit budovu zdravotního střediska od manželů Kupkových, neboť bylo ohroženo poskytování zdravotních služeb obvodní lékařky, stomatologa a pediatra. Dále se podařilo v těchto letech realizovat mnoho dalších drobných akcích, vše za finanční částku převyšující 75 miliónů Kč.
V současné době se provádí celková adaptace budovy kadeřnictví a připravuje se výměna střešní krytiny na budově zdravotního střediska na podzim tohoto roku.
Obec čeká výstavba tolik potřebné tělocvičny u základní školy, výstavba čističky a splaškové kanalizace ve Skalici, rekonstrukce budovy bývalé MŠ atd. Která z těchto staveb bude prioritou, o tom rozhodne nové zastupitelstvo obce, které vzejde z říjnových voleb.
Všem nově zvoleným zastupitelům přeji pevné nervy a hodně úspěchů při dalším budování veřejně prospěšných staveb v celé naší obci.
Jsem šťastný, že přes velké problémy s finančními prostředky se nám vše podařilo zafinancovat, a jsem rád, že budu obec předávat nově zvolenému starostovi bez dluhů a s aktivním saldem.
Snad jsem tu čtyři volební období neseděl zbytečně.

                               S pozdravem všem odstupující starosta obce Jiří Šimek