Boží muka na cestě do Lipin

Úvod

Křižovatce cest za Nečíní směrem do Lipin se říká U božích muk. Boží muka tu nikdo nepamatuje a pomalu ubývá i těch, kteří si vzpomenou, že tu na kamenném podstavci stával kamenný kříž. Kříž lidé povalili, podstavec zůstal a místo zarostlo křovím.

Doba se mění, historické památky se obnovují a to dokonce i ty malé a méně významné. Jsme za to rádi, a tak jsme se rozhodli místo U božích muk upravit.

Kdo? Lidé z Občanského sdružení Místo pro život a děti Základní školy v Nečíni. 
 

Torzo božích muk

Co zakrývalo roští ?

 Malá brigáda stačila na to, aby se odhalilo, co zakrývalo roští - starou křivolakou jabloňku a kamennou zídku. Druhý den po vyčištění se u "božích muk" objevila židlička. 

Jak probudit zájem dětí o "kus kamene?

Třeba tak, jak to udělaly paní učitelky a vychovatelky ve škole v Nečíni.

Daly dětem přečíst krátký nedokončený příběh o božích mukách na rozcestí do Lipin a nechaly děti vymýšlet jeho pokračování. A protože věděly, že příběh pokračování má, a protože se domluvily s lidmi z občanského sdružení, mohly se abstraktní představy dětí spojit s realitou. Děti samy se staly aktéry příběhu. Nejprve pomohly vyčistit okolí křížku, pak natřely lavičku opodál a nakonec si udělaly výpravu k vyčištěné suché zídce, kam je pozvala sama podzimní příroda.

 

Boží muka na cestě do Lipin

Tam, kde se scházely a rozcházely polní cesty, stávaly odpradávna křížky a Boží muka. Lidé kolem nich neprocházeli jen tak, jako dnes my! Lidé se u nich zastavovali. Někdo smeknul, jiný se poklonil, pokleknul, poprosil za odpuštění, ublížil-li komu. Však je k tomu občas vyzval i sám nápis vytesaný do kamene: Stůj pocestný! Nebo jinde zas: Zastav se a upřímně se pokloň.

Boží muka bývala nejčastěji vytesaná z kamene. Říká se ale, že v dobách, kdy měli ještě lidé dobré a měkké srdce, se stavěla Boží muka dřevěná.

Na rozcestí v Lipinách se dodnes říká U božích muk. Stával tu prý kamenný kříž na kamenném podstavci. Lidé se u něj zastavovali na cestě na Vrcha nebo do hřiměždického kostela.

Šel kolem jednou někdo, kdo neměl rád kříže. Srazil ho k zemi a nechal ležet poničený v trávě. Jen malá jabloňka opodál byla svědkem, jen ta by mohla dosvědčit. Je ale němá, a tak své tajemství ukryla do větví a planých jablíček. Poničený kříž časem lidé odnesli a podstavec zarostl křovím a lebedou.

Až jednou…..

Pozvánka na výstavu

 

pozvánka na
 
VÝSTAVU OBRÁZKŮ
nakreslila paní Příroda
 
Kde ? Na zídce do Lipin.

 

 

Brigády u božích muk a v okolí

 Dříve nežli jsme začali promýšlet, jak opravit (dodělat, předělet...) chybějící část božích muk, upravili jsme  nejprve jejich okolí a podemletou rozježděnou cestu.

Návrhy na opravu božích muk I

Vyčistit starou zídku není obtížné, není ani težké zpevnit vymletou cestu, jak ale dodělat boží muka, kterým chybí celé jejich tělo i hlavice, ze kterých zůstal jen podstavec? 

Nejprve jsme se  tento oříšek snažili rozlousknout s věřícími lidmi,  tzv. praktikujícími katolíky. Jedním z nich byl architekt Jakub Chvojka. Problém byl pro něj výzvou, která se nenaskýtá často. Vytvořil několik návrhů soudobých božích muk, která by nahradila stará, včetně zbylého podstavce. Jako symbol "utrpení" zvolil slzu, která by byla vyřízlá do těla kamenného sloupu.
Návrh představil na veřejné schůzi občanského sdružení. Neprošel. Lidé se vzácně shodli na tom, že chtějí na místě zachovat zbylý podstavec. Nezbývalo, než hledat další řešení.  

Návrhy na opravu božích muk II

 S další variantou pomohl páter Wladyslav Ciaglo. Věnoval Nečíni starý litinový kříž z Hrádku u Vlašimi - poutního místa na Blanicí. 

Pamětníci, u kterých jsme dotazovali podobu božích muk, se nemohli shodnout na tom, zda byla kamenná nebo to byl železný kříž. Pravděpodobně obojí. Nejprve kamenná a na počátku minulého století, po zničení těla nebo hlavice někdo na zbylý podstavec umístil železný kříž. V každém případě bylo na co navázat. 
Příběh  božích muk ale dostal novou zápletku, když se schylovalo k posledním úpravám uchycení kříže do patníku.  

Boží muka potřetí

Při úpravě terénu kolem patníku jsme narazili na část těla původních božích muk. Do hodiny se našla další kamenná část . Pan Vacek (starousedlík) se rozpomenul, kde zarůstá travou a mechem tvarovaný mezičlánek mezi podstavecem a sloupem božích muk.

Po dvou letech úprav místa jsme mohli vztyčit 2/3 vzácné sakrální památky. 

Boží muka v okolí

Na křižovatce do Lipin, jedné z nejstarších cest vedoucích z Dobříše přes Vltavu směrem na Sedlčany se začala vynořovat podoba téměř 300let starých božích muk.
Nezbývalo, než spojit se s odborníky a další řešení připravovat s nimi.

 

 

 

Boží muka v Oborách, rok 1621 Boží muka v Oborách, rok 1621
Torzo božích muk v Hřiměždicích Torzo božích muk v Hřiměždicích

Z dopisu restaurátorky

Podle zaslaných fotografií se jedná o krásný příklad sloupkových Božích muk. Dle zachované soklové části, která nese ještě jasné barokní prvky bych je datovala do pol. 18. století. Chybí cca jedna třetina celkové výšky a to ukončení sloupu v podobě jednodušší hlavice a lucerna s kamenným či kovaným křížkem. Odpovídající tvarosloví by se, myslím, dalo celkem snadno vysledovat z místních analogií a jiných dochovaných příkladů. Lucerna bývá z podstaty věci zdobena ze čtyř stran výjevy ze života J. Krista (scény mučení), ale zvláště v pozdějších dobách se setkáváme i s motivy jednotlivých světců. Mohou se zobrazovat reliéfně přímo v kameni, či malované na plechových destičkách vložených do nik. Nejsem si jistá, zda ještě nechybí jedna část soklové architektury (římsa) mezi nápisovou částí a částí nad ní. To by chtělo vidět, možná je to jen těmi uraženými hranami. Jako příklad jsem namátkou našla podobná Boží muka (http://www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz/jachymov-bozi-muka/), ale rozličným variantám se v tomto případě nikdy meze nekladly :).
Velmi oceňuji Vaši upřímnou snahu navrátit krásné dílo opět k životu a nevím, jaké máte finanční možnosti, ale přimlouvala bych se všemi deseti za rekonstukci do původní podoby (pokud všechny části na fotce existují, máte většinu díla).

 

MgA. Hana Nováková 

Návrhy na restaurování božích muk IV

Autorka návrhů MgA. Hana Nováková 

Poškození božích muk

V lednu tohoto roku došlo bohužel k poničení provizorně obnovené památky neznámým pachatelem s evidentním úmyslem stavbu povalit. Proto byla boží muka s vědomím obecního úřadu deponována na soukromý pozemek. Se silně poškozeným stavem božích muk byla vyrozuměna také restaurátorka MgA. Nováková, která se opět vyjádřila, že obnova vzácné, zřejmě nejstarší nečínské památky je technicky možná a určitě stojí za to. 

Žádost o dotaci

 Obec Nečín využila časově aktuální výzvu Ministerstva pro místní rozvoj na dotaci obnovy sakrálních památek v malých obcích Podpora obnovy a rozvoje venkova. Obecní zastupitelstvo na únorovém zasedání žádost o dotaci schválilo s tím, že ministerstvo v případě schválení žádosti poskytuje 70% příspěvek z rozpočtu akce. Vzhledem k tomu, že zastupitelstvo se vyslovilo pro "poctivou" rekonstrukci z přírodního kamene a rozpočet pro tuto variantu při úplném provedení dle návrhu činí 168 500 Kč, byl by podíl obce na obnově cca 50 tisíc korun. V současné době se čeká na vyhodnocení žádosti Ministerstvem pro místní rozvoj.

Citace z návrhu na restaurování paní MgA. Novákové: 

"Navrhovaným cílem obnovy památky by mělo být provedení restaurování dochovaných částí díla s rekonstrukcí chybějících partií do plného tvarosloví. Restaurátorský proces bude stanoven na základě provedeného vizuálního popř. laboratorního průzkumu díla a bude rozdělen do několika základních etap."

 

Stále se hledá finální podoba restaurovaných muk.  V Kronice obce Nečín je k této památce pouze uvedeno: "... Na východní části obce stojejí kamenná "Boží muka", jejichž účel není znám." Toť vše. Jinak lze v Kronice nalézt vyobrazení dvou božích muk, bohužel ani jedny se nedochovaly. První, cihelná, jejichž historie podle kroniky sahala až k třicetileté válce, stávala až do roku 1927 u silnice při výjezdu z Nečíně na Obory. Při stavbě silnice byla zbourána. Druhá, kamenná se původně nacházela v Jabloncích proti statku Hošinských, i ta lidé zničili.

 Rádi bychom využili zdejší možnosti a požádali místní občany, jestli mezi námi není někdo, kdo bezpečně ví, jak původní "lipinská" boží muka vypadala. Prosíme o informaci na mailovou adresu: info@obcane-pro-obec.cz

Původní cihelná boží muka Původní cihelná boží muka
Původní boží muka v Jabloncích Původní boží muka v Jabloncích