Akce pro děti


DRAKIÁDY

Dříve si děti na podzim vyráběly jednoduché papírové draky a samy nebo s rodiči je pouštívaly na loukách za vesnicí. Dnes rodiče v některých obcích pořádají tyto vzrušující a krásné akce pro děti společně. Tak jako dřív jsou vidět na obloze dráčci vlastnoručně vyrobení, přibyli ale i takoví, kteří umějí dělat ve vzduchu složité akrobatické kousky.


DRAKIÁDA -  MEZNO 2013

Tradičně, jako každý rok, se v Mezně  konala poslední zářijovou sobotu na louce za místním autoservisem Drakiáda, letos poprvé pod záštitou nově založeného občanského sdružení Mezeňák. Někteří draci vydželi na obloze celé odpoledne, jiní se nechali více přemlouvat, aby za mírně větrného počasí vůbec vzlétli, a tak děti (a občas i rodičové) běhaly po louce s neuvěřitelnou výdrží, aby se jejich drak na obloze udržel.

Podzimní program pro děti byl zpestřený několika drobnými hrami, např. stavěním obrázků ze šišek a  žaludů nebo hledáním předmětů v jemném písku. Na závěr byl táborák s opékáním špekáčků. 

Vyúčtování Drakiády: Dobrovolné vstupné – 1079 Kč, občerstvení - 608 Kč

 

 

MATEŘSKÁ CENTRA NA VENKOVĚ

Zhruba před deseti lety se začal organizovat ve městech nový druh aktivit pro rodiče s malými dětmi, tzv. mateřská centra. Nabízejí volnočasový i vzdělávací program pro předškolní děti a jejich rodiče.

Zajistit program centra je časově i finančně poměrně náročné, proto jejich obdoby v menších obcích jsou jen sporadické a vždy opřené velkou měrou o dobrovolnictví a podporu obecního úřadu.

Představíme program jednoho malého centra a zkušenosti jeho vedoucí Jany Dvořákové.

 

Mezeňáček

Všestranný program pro děti od dvou do čtyř let (a jejich rodiče)

Program začínáme v kroužku na zemi úvodním pozdravem s maňáskem Kašpárkem, který děti celým programem provází. Po pozdravení následují různé ukazovací říkanky zaměřené na jednoduché propojení slova a pohybu a říkanky či písničky doprovázené na rytmické nástroje nebo hrou na tělo.

Po úvodním „sezení" v kruhu se děti potřebují proběhnout, program proto pokračuje dynamičtěji různými formami volného a řízeného pohybu (hra na sochy, na hnízdečka a další).

Po rozhýbání většinou přecházíme k pohybové hře spojené s opakováním říkanky  Hrnec veliký, Tiše, tiše, medvěd spí, Zajíček v své jamce…). Osvědčilo se mi při hrách, kde se mají děti udržet v kruhu, využívat širokou gumu (cca 5m dlouhou). Děti se nerady navzájem drží za ruce, ale gumy se chopí rády, navíc se učí udržovat tvar kruhu.

Po malé přestávce, kdy se děti napijí, zařazuji  „cvičení" s tradičním i méně tradičním náčiním (šátky, kroužky, houbičky, maňásci, dřevěné tyčky, nastříhané igelitové proužky apod.).  Cvičení probíhá podle toho, co náčiní  nabízí a evokuje, jindy vycházím spíše z říkanky, která může cvičení doprovázet (např. do nastříhaných proužků z igelitů se dá nejprve různou intenzitou foukat, pohybovat ze strany na stranu za doprovodu říkanky „Foukej, foukej větříčku" předvádět s nimi  jevy z přírody, třeba déšť nebo vítr),  doprovázet písničku, vyhazovat do vzduchu a chytat apod.).

Závěr programu má Kašpárek. Hraje dětem krátké divadlo a vtahuje je (popř. jejich rodiče) do hry jako herce i jako další maňáskové aktéry. Po krátké pohádce následuje buď jednoduché výtvarné zakončení programu - malování, stříhání, lepení tematicky zaměřené k pohádce, nebo zakončení pohybovou akcí - překážková dráha rovněž vycházející z pohádky.Skákání jako žabky, prolézání jako myšky apod.

Na závěr se Kašpárek s dětmi  rozloučí říkankou a zazvoní rolničkou.

Po svačince se děti s rodiči mohou ještě zdržet a vybrat si nějakou z připravených aktivit vycházejících z pedagogiky Montessori, zaměřených na jemnou motoriku:  přesýpaní, přelévání, přebírání, skládání puzzle, přiřazování, stříhání, hra se sypkým materiálem apod. Výborným zdrojem nápadů pro tuto oblast jsou internetové stránky www.montessoridoma.cz.

Více informací o programu  - Jana Dvořáková, modra.rybka@seznam.cz


Ukázky výtvarných činností a technik 

 

 

 

 

AKCE VE ZNAMENÍ POHÁDEK 

Pohádkov 

Pohádkový les pro děti všeho věku  (a jejich  rodiče)
10. ročník
Pořadatel: Obecní úřad Adamov u Čáslavi 

Obec Adamov se podesáté změnila na „Pohádkov" v sobotu 6. července. Brána zhruba tříkilometrové cesty do pohádek byla otevřená od 14 hodin. „Než vyjde Večernice, jste z lesa venku," dodali pořadatelé.

Mimo jiné přijeli i šermíři, tetoval Dr. Kalich, k vidění byly ukázky výcviku psů z Kynologické organizace, pomáhali a chránili policisté z Čáslavi a  k tanci zahrála skupina Pohoda.


 

Prázdninový „dětský den“ v Roztěži 

Celodenní program pro děti s pohádkovými postavami, hrami a písničkami
Oragnizátor: Hudební soubor Kůzle Hu.Sou, Roztěž u Kutné Hory 

Prázdninový dětský den se konal tento pátek nedaleko Kutné Hory v areálu hostince Míly Šance v Lázních Roztěž. O celoodpolední program pro děti se postarali František a Silva Pokorní se svým hudebním souborem Kůzle Hu.Sou. a jejich přátelé. Pro malé posluchače má Kůzle nového člena, Honzu Rýznara, který teď již sedmičlennou kapelu obohatil hrou na saxofon.

Vše začalo stezkou odvahy, na vyznačené trase o čtyřech zastávkách na děti číhaly pohádkové postavy se svými mnohdy nelehkými úkoly. Mladí „prázdnináři“ se ovšem nenechali zaskočit a hravě zvládlilogický  úkol strašidla Humidla, chytání rybek u hastrmana a dokonce i matematiku lakomé Zorky. V zákoutí lesa si také přišel na své mladý čert. Za odměnu byl dětem odehrán živý koncert se známými písněmi z CD Tak nám mele mlejn.


 

 

Pohádkový les 2013 

Pohádková cesta plná strašidel a kouzelných postav pro všechny malé i velké
5. ročník
Obecní úřad a obecní spolky, Bratčice u Čáslavi 

Pohádkový les se letos uskutečnil za příznivého počasí v neděli 15.června. Cestu lesem uspořádala a pohádkově zabezpečila obec ve spolupráci s místními spolky a občany Bratčic. Pohádkové postavy na stanovištích opět navštívilo mnoho dětí. Čekalo tam na ně opět spousta zábavy, dobrodružství a všelijakých dobrot. Obec Bratčice děkuje za spolupráci všem, kteří se na organizaci této akce podíleli.
 

 

  

SPORT

Dětské rybářské závody

Rybářské závody pro děti
Pořadatel: Rybářská organizace Kutná Hora, rybník ve Zbýšově

Veliké trápení čekalo děti při dětských rybářských závodech v sobotu 1. června 2013 na revíru Zbýšov. Na břehu se sešlo celkem 33 mladých rybářů.

Počasí od rána bylo sice přijatelné, ale jen do „poločasu", pak musely děti snášet rozmar letošního nevydařeného jara. Jako rybáři by se s počasím asi vyrovnaly, ale nad jejich síly byla skutečnost, že dokonce i ryby se k nim točily zády. A to už jsou pro rybáře doopravdy těžké chvíle, když „neberou".


 

 

Noční závod požárnické všestrannosti

Noční hasičské klání pro děti
SDH Církvice u Kutné Hory

V pátek 15. března 2013 se v obci Církvice uskutečnil noční závod požárnické všestrannosti. Okolo osmnácté hodiny se začala sjíždět družstva mladých hasičů do kulturního domu v Církvici, kde proběhl nástup a uvítání. Start byl venku před vchodem, trasa vedla kolem kostela svatého Vavřince, kde byla střelba a topografie, dále hlídky čekala zdravověda a uzlování v zahradě mateřské školy, požární ochrana a ručkování po laně bylo v parku na návsi. Zvláštností tohoto závodu bylo, že se neměřil čas, děti musely pouze dojít na stanoviště a splnit dané úkoly. Hlídky byly hodnoceny podle součtu trestných bodů. Vyhodnocení akce proběhlo v kulturním domu.


 

 

Putovní olympiáda MŠ

Sportování pro radost pro všechny předškoláky a Setkání regionů
MAS Lípa a zámek Kačina, Svatý Mikuláš

V sobotu 26.10.2013 uspořádala MAS Lípa pro venkov o.s. na zámku Kačina „Společné setkání partnerských regionů". Akce byla jedním z výstupů projektu spolupráce „Putovní olympiáda mateřských škol - sportování nejen pro radost", který od jara letošního roku realizujeme společně s partnerskou MAS Zálabí o.s. díky podpoře poskytnuté z PRV. Projekt spolupráce je zaměřen na zapojení mateřských škol z obou regionů, směřuje k rozvíjení pohybových schopností předškolních dětí a poutavou formou se snaží o zlepšení jejich fyzické kondice. Do projektu je zapojeno 12 mateřských škol z každého regionu.

Projekt byl zahájen sportovním kláním na letišti ve Zbraslavicích, kde děti reprezentovaly své mateřské školky a nadšeně zdolávaly připravené sportovní disciplíny. Za své úsilí byly odměněny medailí a upomínkovým diplomem. MŠ, které se účastnily tohoto sportovního klání, mohly následně ve svých učebnách využít nově pořízené herní prvky v rámci tzv. Olympijského týdne. Sportovní týden proběhl nejprve v mateřské školce ve Zbraslavicích a v Červených Janovicích, následně prvky putovaly do Církvice, Drobovic, Kluků, Krchleb, Křesetic, Nepoměřic, Potěh, Tupadel, Vavřince a Zbýšova.

Vyvrcholením projektu spolupráce bylo tzv. „Společné setkání regionů“, které proběhlo 26. října na zámku Kačina. Setkání bylo pojato především jako společenská a kulturní akce a účastnily se ho mateřské školy z obou regionů. Děti i jejich rodiče či prarodiče mohli shlédnout vernisáž výkresů, které děti namalovaly během olympijského týdne ve svých školkách. Bohatý program, který pro ně pořadatelé připravili, zahrnoval dětskou pohádkovou stezku parkem, výukové programy zaměřené na tvorbu jednoduchých hraček, tak jak si je vyráběly naše babičky. Děti se mohly svést na koni nebo na čtyřkolkách. V kapli zámku byla instalována výstava fotografií z celé akce. Řada návštěvníků využila i možnosti návštěvy expozice zdejšího muzea. Pro učitelky mateřských škol byl od 10 hodin připraven seminář k projektu, který proběhl v kavárně zámku. Seminář probíhal formou diskuse, při níž účastníci během hodinového posezení hledali možnosti vylepšení projektu do budoucna. Celé setkání bylo ukončeno v poledne, kdy byl vyhlášen nejhezčí výkres za každou mateřskou školu. Jejich autoři byli odměněni medailí a diplomem. Ke zdaru akce přispělo i nebývale teplé počasí, které na Kačinu přilákalo téměř tři stovky dětí. V průběhu zimních měsíců mají pořadatelé herní prvky k dispozici i pro další zájemce, zároveň bude třeba vypracovat itinerář i pro příští ročník projektu.


 

 

VÝTVARNÉ AKCE

Barevné parkoviště

Malování barevnými křídami pod  modrou oblohou
Pořadatel: Obecní knihovna Bohdaneč u Zbraslavic

Děti v Bohdanči u Zbraslavic v úterý 30. července odpoledne vymalovali křídami parkoviště Hotelu Agnes. „Hotel nám vyšel vstříc a uvolnil nám jedno z parkovišť. Také poskytl stolečky a židličky, které ocenil hlavně doprovod dětí - rodiče, babičky a dědečkové," poznamenaly pracovnice bohdanečské knihovny, které celou akci připravily.

 

V průběhu letního odpoledne také přišel vhod osvěžující jablečný mošt od firmy Zelená Bohdaneč. Děti, které si křídy nepřinesly, si je mohly půjčit a pustit se do díla. Letošním tématem bylo: „Co se mi nejvíce líbí". Více jak dvacet dětských malířů parkoviště vyzdobilo zvířátky, sluníčky, květinami nebo postavami z Večerníčku - Makovou panenkou a Motýlem Emanuelem. Nechyběl ani vláček, hrad s vlajkou, beruška nebo státní vlajka České republiky.

K dětem se postupně přidával i jejich doprovod, který si také vyzkoušel malování na velké plochy," dodaly knihovnice a doplnily: Připraveny byly i ceny za snahu - velká lízátka. Poděkování patří malým malířům, jejich doprovodu, hotelu Agnes a jeho řediteli Janu Mičánkovi ml., Radce Mozrové, Martinu Píbilovi a Tomáši Rybníčkovi za pomoc a spolupráci, rovněž také Obecní knihovně Bohdaneč, která tuto letní akci již třetím rokem uspořádala. Na další akce se děti mohou určitě těšit, informace naleznou buď na webu Obecní knihovny Bohdaneč, nebo také na plakátcích." 



 

KULTURA 

Noc s Andersenem 

Společné přenocování s četbou knihy a rukodělnou dílnou pro děti ve věku  od 4 do 15 let
4. ročník
Pořadatel: Obecní knihovna Bohdaneč u Zbraslavic

Letošní akci Noc s Andersenem knihovna v Bohdanči posunula o týden později z pátku 12. na sobotu 13. dubna 2013. Opět jsme nocovali v zasedačce Obecního úřadu v Bohdanči, protože naše budova je stále v rekonstrukci, ale za rok bychom měli tuto akci uspořádat již v novém," uvedla knihovnice Anna Holubová.

Spáčů se tento rok přihlásilo celkem 15, ale dětí ve věkovém rozmení od 4 do 13 let nakonec nocovalo 25. A byly prý nedočkavé už týden dopředu.

Program byl stejný jako vždy, jen letos bohdanečské děti prožily asi dvě hodiny v nově otevřeném hotelu Agnes v Bohdanči. Vždy se snažíme dětem pozvat nějakého hosta, který jim něco řekne o sobě a své profesi," poznamenala Anna Holubová a navázala: V tomto roce jsme si chtěli půjčit" na chvilku pana kuchaře z hotelu, ale nakonec to dopadlo tak, že jsme byli do hotelu pozváni a prožili tam dvě hezké hodiny, zazpívali si, vyplňovaly se různé kvízy, četlo se z knížek, které ilustrovala Helena Zmatlíková, poslechli si zajímavé informace o hotelu Agnes a vrcholem večera bylo pletení rohlíčků z předem připraveného těsta. Pan kuchar dětem také ukázal, jak rohlíčky naplnit, sbalit, potřít."

Když se všichni malí kuchtíci vystřídali a každý si upletl rohlíček, pan kuchař odnesl jejich výtvory k upečení. Mezitím byly malým čtenářům předány čtenářské listy. Děti naopak předaly dva děkovné listy zástupkyním hotelu Agnes, paní Andree Pondělíčkové a paní Radce Mozrové. Pak se všichni vrhli na své upletené a upečené pečivo, které jim evidentně zachutnalo. Nakonec malí návštěvníci dostali jako pozornost drobné balíčky se sladkostmi z bohdanečské prodejny firmy Zelená Bohdaneč. Pak jsme si ještě všichni společně zazpívali, rozloučili se s hotelem Agnes a kolem 22.  hodiny se přesunuli do nedaleké budovy Obecního úřadu, " přiblížila program Anna Holubová.

Uvnitř již probíhal program jako obvykle - hry, čtení, představení nejoblíbenější knížky, oslava dětským šampaňským, malé tvoření. Vyráběli jsme obrázky a také se posilňovali sladkostmi, nechyběly ani polštářové bitvy a volná zábava k povídání. Jako každou Noc před tím, se našla skupinka, která se rozhodla nespat vůbec a vydržet až do rána, což se jim podařilo i letos. Ostatní zalehli do svých spacákových pelíšků po čtvrté hodině ranní," prozradila knhovnice.

Ráno se všichni překvapivě probouzeli kolem šesté hodiny a po snídani se pomalu rozcházeli do svých domovů, nebo si pro děti přijeli rodiče či prarodiče. Také letošní akce, v pořadí již čtvrtá, se nám vyvedla, a to hlavně díky dětem, které opět přišly, pak také díky spolupráci s hotelem Agnes a firmou Zelená Bohdaneč, dále díky obecnímu úřadu, také paní Černé, která zapůjčila pastelky, lepidla a fixy, maminkám, které napekly pro děti nejen sladkosti. Poděkování patří rovněž rodičům malých spáčů a všem, kteří nám fandí a drží palce. Teď již nezbývá než se těšit na další Noc s Andersenem 2014, pro nás v pořadí již pátou!" shrnula Anna Holubová. 

 


 

DALŠÍ

Bratčický Zálesák 2013 

Odpolední soutěžení pro děti v různých zálesáckých disciplínách
Obec Bratčice a obecní spolky, 3. ročník 

Bratčicky Zálesák 2013 se tentokrát konal z technických důvodů v posunutém termínu, přesto se sešlo dostatek aktivních účastníků. Počasí vyšlo skvěle a organizátoři tradiční akce pro děti mohli zakusit potěšení z radosti malých zálesáků. Děkujeme všem, kteří přispěli osobně při pořádání akce na stanovištích i na základně zapůjčené od fotbalového klubu Bratčice a sponzorům z obce.


 

Karneval s koňmi a s indiány

Indiánské odpoledne pro rodiče s dětmi
Stáj Rozárka, Bykáň u Kutné Hory

Stáj Rozárka, o.s. uspořádala 21. 9. 2013 karneval s koňmi a indiány na Bykáni. Program dne obsahoval soutěže nejen s indiánskou tématikou, jízdy na koních a předvedení výcviků psů. Pro každého účastníka byly připraveny sladké odměny. Na posilněnou bylo připraveno opékání špekáčků.