Odpočívadlo Na Dvorských

Úvod

Cesta Na Dvorské a její okolí  je jednou z nejhezčích a nejzajímavějších přírodních lokalit Nečíně – bohužel až do roku 2008  i jednou z nejzanedbanějších: velká divoká skládka podél cesty, hromady vybagrované hlušiny podél  koryta studánky a svoz fekálií na louky, kde na posledních místech ještě rostou vstavače a úpolíny. Od roku 2008 jsme  společně s několika místními občany a  školními dětmi začaly Dvorské upravovat. Po čtyřech letech je radost tudy projít. Na místě skládky vzniklo odpočívadlo s vrbovými stavbičkami, míst spadaných jív tu rostou mladé olše, okolí studánky se dá vysekávat, na borovicích při okraji lesa jsou zavěšeny budky pro sýkorky.

Fotografie

Původní stav a návrh úpravy

 

Kamenný stůl

 

V roce 2010 jsme nechali vybagrovat konec upravené skládky těžkou technikou. Obnažila se skála, u které jsme pak vybudovali podle návrhu paní Wagnerové  odpočívadlo s kamenným stolem a dubovými lavicemi. 

Cesta k odpočívadlu

 Na cestu chodila pomáhat 3. – 5. třída, družina, mateřskáškolka. Děti prořezávaly větve starých stromů, vysazovaly jívy, olše a javory, čistily starou zídku, upravovaly kamenné odpočívadlo, umísťovaly budky pro sýkorky. Kromě práce pomáhaly i s návrhy, jak lokalitu upravit, učily se rozumět ekologickým souvislostem, absolvovaly fotografický program a  vytvářely pozvánku na Dvorské pro místní občany.