Dětské hřiště v Oborách

Úvod

Tak jako ve většině českých vesnic, i v Oborách není místo, kde by se mohly scházet maminky s malými dětmi. Pro pány je tu hospoda, pro sportovně založené děti fotbalové hřiště. Ani střed obce, ani přilehlá místa nejsou vhodná a bezpečná pro menší děti a starší občany. Rozhodnutí, jak využít část dotace z projektu Cesty k udržitelnému rozvoji v malých obcích Česka bylo jednoznačné – lidé v Oborách si zvolili vybudování dětského hřiště. Vybrali místo i architekta. Od návrhu k realizaci ale uplynuly téměř dva roky a jen málokdo věřil, že hřiště bude. Muselo být vybráno nové místo a vytvořen nový návrh. Když byly překážky konečně odstraněny, lidé si nejen oddechli, ale přišli pomoct s takovým nasazením, ochotou a v takovém počtu, že to nepředpokládal ani největší optimista.
 

Místo realizace

Nové místo zpočátku budilo nedůvěru, nezdálo se být pro účely příjemného pobývání dětí a jejich rodičů přívětivé. 

Návrhy a inspirace

Při vytváření návrhu vycházel architekt Vít Doležel především z charakteru okolní krajiny. Místo leží na rozhraní obce a volné krajiny, u Jindrovského potoka. Dekoračním prvkem  budou tedy vrby - vrbové proutí na plotech a mobiliáři.

 

 

Zemní úpravy a brigáda

Techniku zapůjčili místní podnikatelé, manulální práce se udělaly v rámci jedné celodenní brigády.  

Herní prvky

Herní mobiliář vznikal v dílně návrháře Davida Jiránka. Design byl přizpůsobený přírodnímu prostředí a celkovému charakteru hřiště a zároveň podtrhával hlavní myšlenku - hřišťátko jako místo setkávání. Veškerý herní mobiliář pro děti byl koncipvaný tak, aby si na něm mohlo hrát dítě samo bez pomoci dospělých. Pro dospělé bylo vytvořeno hezké místo na posezení, s nadhledem nad celým prostorem. Nakonec bylo upuštěno od vrbového proutí pro malou životnost materiálu, mobiliář byl zhotovený z akátu.

Na závěr


Maminky si samy zorganizovaly akci na sběr nevyužívaných hraček na pískoviště. Obecní úřad pomhl s úpravou oplocení.
Hřišťátko slouží a dělá radost.