Areál pro děti v Hřiměždicích

Úvod

Odpověď na to, jak využít část financí z projektu Cesty k udržitelnému rozvoji v malých obcích Česka, nehledalo Občanské sdružení, které dotaci získalo, ale lidé z Hřiměždic. Shodli se téměř jednohlasně –Vybudovat hřiště pro děti a zároveň místo pro setkání maminek na mateřské dovolené. Shoda panovala i při výběru architekta, který podobu hřiště navrhne. Diskuse se rozproudila pouze nad výběrem místa. Více  lidí bylo pro řešení vytvořit víceúčelové hřiště u stávajícího hřiště fotbalového – upravit místo, kde se mohou scházet mladí i staří, nejmenší děti s rodiči i  prarodiči - centrum pro hry a odpočinek. Občané, kteří navrhovali upravit stávající staré hřiště v parku za kostelem také nepřišli zkrátka. Lidé se dohodli se zastupiteli na tom, že bude  výhledově upravena i plocha parku a u míst pro posezení se umístí jeden až dva malé herní prvky pro nejmenší děti. Prarodiče, kteří park navštěvují častěji, nepřijdou o možnost využívat ho způsobem, na který jsou zvyklí.
 

 

Původní stav a návrh realizace

 

Návrhy na úpravu víceúčelového areálu vytvořil architekt Vít Doležel. Upravované místo je rozděleno na dvě části - hřišťátko pro menší děti a hřiště pro starší děti s malým lezeckým komplexem. 

Mezi architektem, zastupiteli i místními lidmi panovala vzácná shoda, vytvořit areál tak, aby byl nejen funkční, ale i hezký na pohled. Z toho důvodu má návrh i výtvarné prvky umístěné po obvodu areálku.

 

 

 

 

Brigáda

Zájem, který lidé projevili o vybudování hřiště v přípravě návrhu,  pokračoval i ve fázi realizace.
Hasiči, sportovci, rodiče, podnikatelé...nemálo lidí přiložilo ruku ke společnému  dílu. 

Lezecký areálek

Vybavení herními prvky  pro "malé dětské hřiště" vybírali rodiče a děti, vybavení pro sportovní areálek dalo více práce.

Návrhy na originální mobiliář, který by zaujal starší děti, vznikal ve spolupráci s horolezeckou firmou MAKAK, pražskou základní školou specializovanou na lezecký výcvik dětí a s certifikátorem sportovního mobiliáře. Návrhy zkresloval bytový návrhář David Jiránek.

Komplex dřevěných lezeckých stěn rozvíjí fyzickou zdatnost, koordinaci a obratnost a ...děti baví.

 

 

Co říct na závěr?

 Vytvořit víceúčelový areál, na kterém se mohou scházet malí, větší s těmi největšími,  byl nápad dobrý. Areál žije - využívá se, slouží svému účelu.

Co se ukázalo jako problematické a ne zcela následováníhodné je navržená estetická složka komplexu. Plošné ohrazení bylo neúměrně drahé (v porovnání s cenou mobiliáře) a čas mu až příliš brzy ubral na kráse. Barevné plochy se začaly mísit dohromady a následně zarůstat travou. I estetická funkce na herních plochách pro děti je důležitá, nejen funkční, musí ale více respektovat finanční náročnost a udržitelnost.