Lesní hřiště

 

Nadace Via vypsala v březnu 2013 výzvu na grant pro úpravy prvků v krajině. Nabídka se sešla s aktuální situací v obci Nečín, kde je základní škola, družina a školka s téměř stovkou dětí, učitelky otevřené aktivitám v přírodě a za obcí náletový lesík o ploše cca 2000 m2, který by její majitel byl ochotný pronajmout. Vysvitla naděje, že kdyby se vše propojilo dohromady – finance, zajímavé místo a zájem využívat ho - mohlo by se z neudržované lokality vytvořit přírodní dětské hřiště.
V cestě stála jen jedna překážka, v celé republice měly být podpořeny jen tři projekty. Věděli jsme, že šanci na úspěch máme jen tehdy, když se do přípravy projektu zapojí víc lidí, a že vše, co v přípravě uděláme, nebude jen na oko, ale že to bude příprava z gruntu dobrá.

Vytvořili jsme skupinu lidí, kteří měli zájem na tom, aby přírodní hřiště pro děti v Nečíni vzniklo. Tři klíčoví lidé - starosta obce, ředitel školy a předsedkyně občanského sdružení Místo pro život - tvořili jádro skupiny.

V tomto užším kroužku jsme nejprve projednali nejdůležitější věci: dohodu s majitelem pozemku, předběžný souhlas vedení obce s přípravou projektu, souhlas odboru ochrany životního prostředí. Vyjasnili jsme si, komu by hřiště mělo sloužit, kdo a jak se o něj bude výhledově starat … 

Po debatách, při kterých nepanoval vždy jednotný názor, jsme nakonec našli shodu a dohodli se vytvořit širší skupinu občanů a externích odborníků. Přizvali jsme do týmu učitelku MŠ, družinářku, maminku na mateřské dovolené, lesníka, programátora, architekta a návrháře dětských hřišť. Rozdělili jsme si úkoly, které bylo třeba udělat do podání žádosti      o grant do prvního kola, ze kterého se vybíralo osm nejlepších projektů do finále. Učitelka MŠ například zpracovávala inspirace z pobytu dětí v přírodě, pořizovala fotografie dětí při volné hře. Děti z družiny fotily zajímavá místa a místečka na lokalitě, předsedkyně sdružení studovala literaturu o zahradách pro děti v přírodním stylu, možnosti certifikování přírodního mobiliáře. Návrhář vyhotovoval první inspirativní prvky, starosta dojednával dílčí záležitosti se zastupiteli ...

Do druhého kola jsme se dostali, a tak práce skupiny pokračovala průzkumy živočichů žijících v lokalitě a vyhotovením dataprojektorové prezentace ze všech materiálů, které se nám v průběhu přípravy podařilo vytvořit. Postupně se ke skupině ještě připojil soukromý zemědělec, který se zajímá o původní staré ovocné odrůdy stromů, a pracovníci vysoké školy zemědělské z katedry krajinné ekologie, kteří projevili zájem zúčastnit se našeho projektu. Když přijela na „obhlídku“ komise nadace Via, pohostili jsme je ještě dobrotami z domácí kuchyně maminek, a to vše přispělo k tomu, že projekt se dostal mezi první tři v republice a byl podpořen.

Klíčem k úspěchu byla z velké části týmová práce skupiny lidí, kteří projekt připravili. Kromě předsedkyně sdružení, která měla práce víc, měl každý z účastníků práce tolik, na kolik stačil.

 

-ez-