Výsadba topolů

 

V katastru obce Nečín koupil podnikatel velký pozemek podél chráněné kaštanové aleje s úmyslem vysadit na něm rychle rostoucí topoly. Obec se o záměru dozvěděla na začátku dubna, kdy se na pozemku objevili pracovníci vysazující řízky stromků. Starosta informoval odbor ochrany krajiny a ten dal pokyn práce s výsadbou zastavit, dokud nebude vyjasněno, zda záměr nepoškodí krajinný ráz území s chráněnou alejí.

Ukázalo se, že za podnikatelem stojí velká firma zabývající záměry na využití alternativních zdrojů energie. Byla urychleně svolaná schůzka zástupců firmy (ti se dostavili v hojném počtu), členů zastupitelstva a odboru ochrany krajiny. Zjistilo se, že celá záležitost je velmi složitá, rychlé rozhodnutí nebylo možné přijmout a podnikateli hrozila velká finanční ztráta v případě zaschnutí řízků topolů. Zastupitelstvo rozhodlo předat  záležitost komisi životního prostředí při OÚ k posouzení a navržení řešení, jak se k záležitosti postavit.

Mezi členy komise jsou lidé, kteří se zajímají o ochranu krajiny (nečlenové zastupitelstva). Rozdělili si úkoly. Někdo prostudoval problematiku výsadby topolů, další zjistil informace o firmě. Dva členové si sjednali osobní setkání s podnikatelem. Byla svolaná mimořádná schůzka celé komise, kde se předestřely všechny zjištěné informace a společně vytvořil návrh pro zastupitele, jak se k záležitosti postavit.

Zjištěné informace ukazovaly, že to, zda firma může, nebo nemůže topoly v blízkosti aleje vysadit, není ze zákona jednoznačné. V případě, že by ale došlo k soudnímu jednání, má firma silné právní zázemí a obec by měla menší šanci spor vyhrát. Vytvořený návrh pro zastupitele se opíral o ústní dohodu s podnikatelem, že pokud ho obec nechá do několika dní topoly vysázet, ponechá pruh svého pozemku v šíři 6 metrů od aleje volný.

Zastupitelstvo návrh komise přijalo.

-ez-