Jasan

 

Naši předkové věděli, že je dobré usadit se v krajině, ve které rostou jasany. Kde se daří těmto vznosným ztepilým stromům, je půda příznivá pro polní plodiny. Také humus z jejich listí úrodnosti země dobře prospívá. Nejen pro užitek, i pro krásu si lidé jasany často vysazovali ke svým obydlím.
Vám, kdo máte s určením stromu potíže, dáme radu. Jasanové plody jsou nažky s křidélky. Zatímco většina našich listnatých stromů shodí semena do konce podzimu, jasan si drží svou úrodu v podobě hnědých svazků s křidélky na stromě až do jara. Máte tedy příležitost ho po celou zimu poznávat.
Dobře se mu daří na vlhčích půdách v nížinách, dovede žít i v sušších oblastech, jen v zakouřených městech plných prachu a plynů strádá a brzy hyne.
Nedejte se zmýlit, pokud objevíte druh s dlouhými větévkami splývajícími až k zemi. Je to jasan smuteční, častá ozdoba parků, zahrad a hřbitovů.
Jasany mají u nás celý zástup nepřátel. Semena ničí myši, mladé stromky okusují zajíci, větší stromy otlouká srnčí, ve dřevě si razí cesty larvy brouků, listy okusují housenky, mladou kůru ohryzává sršeň a sladkou šťávu sají mšice – inu, pestrá čeládka příživníků.
Jasanové dřevo je dřevo dobré na nábytek a sportovní náčiní, jen kdyby ho bylo více.

Volně zpracováno podle knihy J.S. Duriše O našich stromech